A talajmegújító gazdálkodás

A mezőgazdaság alapja az egészséges talaj.

Az egészséges talaj egyik legfontosabb tulajdonsága a szerves anyag mennyisége, amely javítja a talaj szerkezetét, a vízháztartást, táplálja a talajéletet, azaz segít a hatékonyabb és jövedelmezőbb gazdálkodás megvalósításában.

Az egészséges talaj nyújtotta előnyöket nem lehet kannában vagy zsákban megvenni. A folyamatos talajtakarás, az élő gyökerek, a szerves trágya és a komposzt használata a legjobb módja a talajok revitalizálásának. Termékeink önmagukban csak jó termékek – a melléjük adott tudás teszi őket kiválóvá.

Az énkiskertem.hu weboldalt azoknak a lelkes kertészeknek és kiskert-tulajdonosaknak hoztuk létre, akik szeretnék a saját kiskertjüket is fenntartható módon művelni. Igyekszünk a szántóföldi méretekben tanult leckéket és tapasztalatokat úgy átadni, hogy azok akár 50 vagy 500 négyzetméteren is sikerrel alkalmazhatóak legyenek.

Mi az a talajmegújító mezőgazdaság?

A talajmegújító mezőgazdaság (angolul regenerative agriculture) célja, hogy a talaj egészét javítsa. Ehhez minél kevesebb bolygatásra, folyamatos takarásra, élő gyökerekre, változatos vetésforgóra és szerves tápanyagokra van szükségünk.

A talajmegújítás előnye, hogy talajunk termékenysége fokozódik, így kevesebb munkával és kevesebb inputanyaggal tudunk ugyanakkora termést elérni. Terményeink, zöldségeink és gyümölcseink minősége és tápértéke is javul.

Most ez akkor ökológiai gazdálkodás?

Nem, a talajmegújító gazdálkodás nem jelent ökológiai gazdálkodást (angolul organic farming), bár a biológiai szemlélet ezt az irányt is jellemzi. A talajmegújító gazdálkodás lényege, hogy a talajra, és azon belül is a talajéletre, a talajbiológiára épít.

A talajmegújítás alapja a talajegészség 5 alapelve:

  • Folyamatos talajtakarás: a talajt védő “pajzs” véd az eróziótól és a környezeti hatásoktól.
  • Minimális talajbolygatás: a túlművelés rombolja a talaj szerkezetét, így a biológiát és a kémiát is.
  • Változatos vetésforgó: a célunk a diverz növénypopulációk utánzása.
  • Élő gyökerek 365 napon keresztül: az élő növények folyamatosan táplálják a talajéletet.
  • Állatállomány integrációja: a legeltetés segíti a szervesanyag-körforgás tökéletesítését.

A talajegészség 5 alapelvéről és azok alkalmazásáról itt olvashatsz bővebben.

Miért jó ez nekem?

A talajmegújítás egyik nagy előnye a költségtakarékosság, tehát ugyanannyi terményt kevesebb idő, munka, pénz és energia felhasználásával tudjuk előállítani. A cél nem a rekordtermés, hanem az optimális termés elérése, amelyet magas beltartalom, szép küllem és fenntarthatóság jellemez.

Ha kertedben saját fogyasztásra termelsz, akkor a káros anyagoktól mentes, guszta, ízletes zöldségek, gyümölcsök előnyeit nem kell ecsetelnünk. Ha eladásra is dolgozol, akkor pedig biztos lehetsz benne, hogy az így termelt élelmiszerek megállják a helyüket a legnagyobb versenyben is.

Ha többet szeretnél megtudni a talajmegújító technológiáról, akkor nézz bele a Tudásbázisunkba, valamint lapozd át Talajegészség útmutatónkat.